Koulusta ei tarvitse tehdä aikuisten älylaitehimojen tyyssijaa

Share |

Perjantai 28.9.2012 klo 22:28 - Terhi


Kunnanvaltuutettu Jussi Roms (kesk.) kirjoitti mielenkiintoisen näkökulman ”Koulusta ei voi tehdä aikuisten lapsuusmuistojen museota” Luoteis-Uusimaassa 19.9.

Hänen mukaansa ”pitkälle katsovan tulevaisuuden kannalta aihe yli muiden on koulujen tieto- ja viestintätekniikan käytön hyödyntäminen”. Koulut tarvitsevat hänen mukaansa TVT-välineistöä, jotta opettajat voivat tarjota lapsille nykyajan vaatimusten mukaista opetusta.

Roms pitää uskomattomina väitteitä, että koulu kyllä hoituu perinteisten liitutaulun, piirtoheittimen ja opettajajohtoisen luokkaopetuksen avulla. En muuten ymmärrä, miten opettajajohtoisuus liittyy liitutauluun ja piirtoheittimeen. Oppilaslähtöistä osallistavaa opetustapaa voi kyllä vallan mainiosti toteuttaa ilman TVT-välineistöä ja pitäisin ihan terveellisenä, että niin oppilaat kuin opettajatkin ylläpitävät myös perinteistä kirjoitustaitoa, kynin ja liiduin. Kaikenlaisia älylaitteita ehdimme kyllä lääppiä riittämiin.

Tekniikka ja automaatio ovat hyviä renkejä, muttei niistä pidä tehdä yhteiskuntamme isäntiä. On itse asiassa surullista seurata, miten aivan pienimmätkin koululaiset kilpailevat keskenään siitä, kenellä on uusin, hienoin ja kallein kännykkä mukanaan. Paikka kaveripiirissä yritetään ostaa hienoilla laitteilla. Perinteinen korvien välissä asuva äly on saanut väistyä erilaisten äly-alkuisten padien, podien ja phonejen tieltä ja samanaikaisesti sosiaalisista taidoista ja toisen ihmisen aidosta kohtaamisesta on tullut katoavaa kansanperinnettä.

Vihdin kunnan taloudellinen tilanne on luvalla sanoen huono ja koska rahankäytössä pitää tulevaisuudessa olla äärimmäisen tarkka, koen että koululaisille tekniikkaa tärkeämpää on riittävä ammattitaitoinen henkilökunta aina ja joka tilanteessa. Ihmisten välistä kasvotusten tapahtuvaa kanssakäymistä eivät tekniset laitteet opeta.

Se etten tässä taloudellisessa tilanteessa kannata koulujen mittavia investointeja TVT-välineistöön ei kuitenkaan tarkoita, että nostalgian kaipuussani haikailisin omia kouluaikojani, vaikka ne erittäin antoisia olivatkin. Nyt tehdään arvovalintoja ja minun arvomaailmassani ihminen on tekniikkaa korkeammalla.

Avainsanat: lapset, koulut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini