Ryhmäpuheenvuoro Vihdin lausunnosta sote-asiaan

Share |

Maanantai 17.3.2014 - Terhi


Pidin tänään valtuuston kokouksessa ryhmäpuheenvuoromme aiheesta Vihdin kunnan lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportista / lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta:

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on synnytetty varsin pitkän kaavan mukaan ja tämä nyt lausuttavana ollut esitys epäiltiin useiden asiantuntijoiden taholta perustuslain vastaiseksi heti alussa. Siksi kovasti ihmettelin tätä marssijärjestystä, jossa ensin esitys laitetaan kuntiin lausuttavaksi ja vasta myöhemmin ehkä selviää, onko kyseessä perustuslain vastainen esitys. Mielestäni loogisempaa olisi ollut selvittää laillisuuskuviot ensin.

Ehkä vieläkin erikoisempaa on se, että viime viikolla kun lausuntojen viimeinen jättöpäivä läheni, alkoi uusia sote-ehdotelmia tulla ovista ja ikkunoista ja vihdoin jo pääministerikin arveli, että tämä nyt lausuttavana ollut versio on perustuslain vastainen.

Melko paljon työtunteja tämän asian parissa ovat käyttäneet paitsi sote-työryhmien jäsenet myös kuntien viranhaltijat ja luottamushenkilöt - ja nyt homma uhkaa tyssätä. Ei tästä koko prosessista järin tehokasta eikä taloudellista kuvaa päässyt muodostumaan, mutta epäilemättä tällä on kyllä ollut työllistävä vaikutus.

Vihdin kunta tuo lausunnossaan aivan oikein esille sen huolen, että toimivallan ja budjettivallan siirto valtuustoilta edustajainkokouksille olisi kyseenalaista. On hyvä että lausunnossa todetaan sekin, että sote-alueiden ja perustason alueiden yleiset edellytykset eivät ole Vihdin kannalta riittävän selkeitä, koska Vihti on osa sekä Uudenmaan kuntia että metropolialuetta, jolle on suunnitteilla aivan omanlaisensa järjestely.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen tarpeesta ei liene valtakunnassa erimielisyyttä ja nyt jäämmekin odottamaan seuraavaa versiota lausuntokierrokselle.

Perussuomalainen valtuustoryhmä hyväksyy kunnanhallituksen esityksen.

Avainsanat: sote


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini