Kunnallisvero vuodelle 2014

Lauantai 9.11.2013 klo 19:24 - Terhi

Maanantaina 11.11. valtuuston kokouksessa päätetään kunnallisverosta vuodelle 2014. Kunnanjohtaja esitti 0,5 %:n korotusta ja sama esitys tulee myös kunnanhallitukselta valtuustoon, vaikkakin hallituksessa kokoomus esitti, että puolen prosentin korotuksen kaveriksi tulee saada vähintään 30 henkilötyövuoden henkilöstösäästöt.

Istuin viime kesän ja kuluneen syksyn aikana kaikissa valtuuston strategiaseminaareissa. Teimme niissä vaihtelevilla kokoonpanoilla paljon hyvää ryhmätyötä ja saimme aikaiseksi Vihdille kuntastrategian. Yksi viidestä kuntapäämäärästä onkin ”huolehtiva ja houkutteleva työnantaja”. Olin siinä luulossa, että meillä ryhmien kesken vallitsi yhteinen käsitys siitä, että henkilöstöstä ja sen työhyvinvoinnista pidetään nyt huolta, jotta saataisiin kuntaan ammattitaitoista ja sitoutunutta, pysyvää henkilökuntaa. Luulin näköjään väärin.

Kunnanjohtajan talousarvioehdotuksessa vuodelle 2014 on jo 750.000 euron säästö henkilöstömenoissa ja se on tarkoitus toteuttaa lähinnä määräaikaisia työsuhteita vähentämällä – vakituista henkilökuntaa ei olla irtisanomassa eikä edes lomauttamassa. Työntekijämäärä siis ehdotuksen mukaan vähenee joka tapauksessa ja se kaiketi vähenee nimenomaan suorittavasta portaasta, koska meille on kaiken aikaa vakuuteltu, että Vihdin kunnassa hallinto on jo niin ohut, että sitä ei kerta kaikkiaan voi enää ohentaa. Käsitykseni mukaan kunnan työntekijöistä ainakin siistijät, ruokapalvelun työntekijät ja kouluohjaajat ovat ansiokkaasti pitäneet suositeltuja palkattomia vapaita ja näin osallistuneet kunnan taloustalkoisiin vapaaehtoispohjalta. Kiitoksena tästä saadaan seuraavaksi YT-neuvottelut, niinkö? Tai jos vähennykset onkin tarkoitus toteuttaa eläköitymisten kautta, niin tekeekö jatkossa yksi ihminen kahden ihmisen työt?

Vanhusväestön osuus kasvaa ja lapsetkin tarvitsevat edelleen päivähoidon, kasvatuksen ja koulutuksen. Työntekijöitä tarvitaan tuottamaan kunnan lakisääteiset palvelut ja hoitamaan velvoitteet, joita muuten on maamme hallituksen toimesta tulossa taas lisää esimerkiksi oppilashuoltolain muodossa. Valtionosuuksia sen sijaan ollaan leikkaamassa.

Kaikissa palautteissa, joita olen veroprosenttiin liittyen saanut, on todettu, että veroja voidaan - jos nyt ei suoranaisesti mielellään niin ainakin mukisematta - maksaa lisää, jotta saadaan olemassa olevat palvelut säilytettyä. Maksan itsekin tuon puolen prosentin korotuksen ihan mukisematta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vero, kunta, palvelut

Kauas palvelut karkaavat

Perjantai 21.9.2012 klo 22:25 - Terhi

Olen viimeisimmän - nyt jo vanhaksi menneen - passini hakenut Nummelasta ilman ajanvarausta enkä muista kovin kauaa jonottaneeni. Passini voimassaolo umpeutui loppukesällä, ja jo hyvissä ajoin keväällä etsin käsiini Vihdin poliisin lupapalveluiden yhteystiedot ajatuksenani saada passi uusittua kesäloman aikana. Nettisivuilta ei enää löytynyt mainintaa Nummelan palvelupisteestä, mutta Karkkilasta kuulemma voisi varata ajan. Klikkasin ajanvarausnappulaa ja etsiskelin ensimmäistä vapaata aikaa, mutta sellaistapa ei lähimpien viikkojen sisään löytynyt. Jätin koko asian hetkeksi.

Joitakin päiviä myöhemmin luin Vihdin uutisista jutun "Poliisi palveluidensa tavoittamattomuudesta: elämän realiteettia". Siinä mainittiin, että Nummelan palvelupiste on tarkoitus olla suljettuna syyskuun loppuun asti. Nyt on syyskuun loppupuoli enkä ainakaan vielä ole löytänyt mainintaa Nummelan palvelupisteen aukeamisesta. Toivon kovasti että se aukeaa ja on myös työssäkäyvän ihmisen saavutettavissa toisin kuin Karkkilan piste, jossa voi hoitaa lupa-asian vain perjantaisin 9-15.  "Passi- ja ajokorttiasioita voi Vihdin poliisiasemalle Karkkilaan mennä hoitamaan ilman ajanvarausta perjantaiaamuisin, muiden asioiden hoitamiseen on varattava aika." (Vihdin uutiset)  Mutta kun minun pitäisi perjantai-aamuisin mennä töihin...

Nyt olen saanut Karkkilaan ajan varattua lokakuun loppupuolelle, mutta joudun anomaan töistä vapaata saadakseni asian hoidettua. 

En yhtään ihmettele, että lähipalveluiden karkaaminen on suuri(n) huolenaihe kuntaliitoksista puhuttaessa. Vai uskooko joku näitä vakuutteluja, että vain hallintorakenteita on tarkoitus karsia?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lähipalvelut