Ryhmäpuheenvuoro Vihdin kunnan strategiasta vuosille 2018-2021

Maanantai 26.2.2018 klo 20:20 - Terhi

Pidin tänään valtuustossa seuraavanlaisen ryhmäpuheenvuoron:

Hyvä iskulause poikkeaa massasta ja herättää ajatuksia ja keskustelua. ”Asu siellä missä elät” -iskulause sai julki tultuaan monet ihmettelemään, että menivätkö nyt verbit vahingossa väärin päin. Moni vihtiläinen käy pääkaupunkiseudulla töissä ja viettää toki ison osan viikostaan siellä, ja ehkä siksi jotkut miettivät, kehotammeko nyt ihmisiä muuttamaan sinne. Vaikka työ parhaimmillaan on hyvinkin mukavaa ja antoisaa, koen silti että eläminen on sitä, mitä voi tehdä vapaa-ajalla - sitä aikaa jonka vietämme perheidemme, ystäviemme tai harrastustemme parissa.

Nokkela iskulauseemme siis kehottaa vihtiläisiä pysymään täällä ja houkuttelee uutta kotia etsiviä muuttamaan tänne.

Strategian valmistelussa hyödynnetyt muuttajatutkimus ja asukaskysely kertovat, että Vihdissä arvostetaan luonnonläheisyyttä, monipuolista luontoa, asumisen helppoutta ja asumismukavuutta. Nämä meillä siis jo on ja näitä tulee vaalia ja markkinoida. Meillä kunnan päätaajamassakin luonto on niin lähellä, että ei tarvitse hypätä autoon päästäkseen metsään. Luin viime viikolla uutisen, joka kertoi sellaisen ”hätkähdyttävän” tutkimustuloksen, että suurimpien kaupunkien lapset ovat kömpelömpiä kuin maakunnissa kasvaneet. En tiedä mitä hätkähdyttävää on sen ymmärtämisessä, että lapsi joka takapihallaan voi kiivetä puuhun, on luultavasti ketterämpi kuin lapsi joka kävelee asfaltoituja katuja. On siis tulevien sukupolvien kansanterveydenkin kannalta hyvä asua ja elää Vihdissä.

Kehittämiskohteena meillä on julkinen liikenne ja sen tiimoilta strategiaan on kirjattu että mahdollistamme sujuvampaa liikkumista paikasta toiseen. Julkinen liikenne ei kuitenkaan voi olla vain sitä, että Nummelasta pääsee Helsinkiin ja takaisin, vaan myös kyliltä on päästävä oman kuntamme ammattikouluun ja lukioon sekä harrastusten ja palveluiden pariin.

Strategiasta johdettu perusajatus, että kunta on mahdollistaja sille toiminnalle, jota kuntalaiset itse tekevät, on ehdottomasti oikeansuuntainen. Meillähän on jo nyt valtavasti aktiivisuutta, vapaaehtoistyötä ja talkootyötä ja jos ei näitä olisi, kaatuisi kunnan hoidettavaksi enemmän. Aktiivisia toimijoita tulee kannustaa ja heidän toimintaansa tukea ja helpottaa.

Hyvä esimerkki toimintakulttuurin muuttamisen tarpeellisuudesta koettiin ihan hiljattain, kun autourheilutapahtumat yritettiin kieltää pyrkimällä muuttamaan vedenottamoiden suoja-aluepäätöksiä. Onneksi asiassa päädyttiin lopulta hyvään ratkaisuun.

Hyvä esimerkki puolestaan siitä, kuinka hienostikin asioita voidaan edistää, on päätös järjestää ratsastusreitistöjen suunnittelu- ja kehittämistilaisuus. Vihtihän on todellinen hevospitäjä ja meidän hevosalan yrittäjillemme asiallinen ratsastusreitistö on oiva kilpailuvaltti.

Näillä ajatuksilla ja evästyksillä Perussuomalaisten valtuustoryhmä on valmis hyväksymään strategian esitetynlaisena.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: strategia