Yhteystiedot

terhi.mattila72@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:111101 kpl

Uusimmat kirjoitukset

  • 30.4.2020 16:38Pohdintaa koulujen avaamisesta koronakeväänä 2020Lue lisää »
  • 3.3.2020 13:54Ryhmäpuheenvuoro Oinasjoen koulun lakkauttamisesta 2.3.2020Lue lisää »
  • 11.11.2019 21:25Puheenvuoroni talousarvion 2020 valmistelustaLue lisää »

Blogin arkisto

Valtuustopuhe pakolaisten ottamisesta 7.12.2015

Maanantai 7.12.2015 klo 20:28 - Terhi

Alla valtuuston kokouksessa 7.12.2015 pitämäni puhe liittyen pakolaisten tai oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ottamiseen:

"Kunnan huonon taloustilanteen vuoksi vuoden alussa YT-neuvottelujen seurauksena 6 henkilöä irtisanottiin, useita kymmeniä osa-aikaistettiin ja monia tehtäviä piti esim. eläköitymisten myötä jättää täyttämättä. Näiden toimien seurauksena moni kunnan työntekijä työskentelee tällä hetkellä jaksamisensa rajoilla.

Marraskuun valtuuston kokouksessa nostettiin esille se, ettei sivistyskeskus ole päässyt säästötavoitteeseensa enkä ihmettele sitä, sillä niin haastavaa työskentely kouluissa nykyään on. Valtavien säästöpaineiden kourissa päätettiin kuitenkin kahden Vihdissä sijaitsevan vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijalapsia varten palkata 3 opettajaa kolmeen eri kouluun. Uskoakseni kunta olisi päässyt halvemmalla mikäli opetus olisi viety vastaanottokeskuksiin, etenkin kun kunta maksaa nyt vielä osalle koulukuljetuksetkin. Muistuttaisin tässä vaiheessa, että Hopeaniemen vok toimii toistaiseksi täysin vajaateholla eli siellä on vain 180 tp-hakijaa ja 120 on vielä tulossa. On täysin mahdollista, että uusien tulijoiden joukossa on oppivelvollisuusikäisiä, joille kunta joutuu järjestämään opetuksen ja palkkaamaan taas lisää henkilökuntaa. Niin ja onhan Vihtiin tulossa ensi vuoden alussa kolmaskin vastaanottokeskus ja siihen majoitetaan vain alaikäisiä tp-hakijoita. Hyvässä lykyssä heistä muodostuu yksi uusi opetusryhmä.

Mikäli nyt päätämme ottaa kiintiöpakolaisia tai oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, joutuu kunta palkkaamaan ainakin maahanmuuttokoordinaattorin, asumispalveluohjaajan, terveydenhoitajan ja mahdollisesti monia muitakin riippuen ihan siitä, minkälaisia ihmisiä tänne tulee. Aivan pian olemme siis tilanteessa, että tp-hakijoita ja mahdollisia pakolaisia varten on palkattu enemmän henkilökuntaa kuin alkuvuonna irtisanottiin. Alkaa tuntua siltä kuuluisalta hölmöläisen peiton jatkamiselta.

Sanoisin, kiitos Vihdin seurakunnan, SPR:n ja Yhteiset Lapsemme ry:n, että Vihti kantaa nyt kyllä jo vastuunsa. Maailman hirveyksiä ja julmuuksia emme me täällä valtuustossa pysty päätöksillämme vähentämään. Sen sijaan me voimme päätöksillämme yrittää pitää Vihdin turvallisena kuntana, jossa yhteiskuntarauha säilyy. Tässä pakolaisten ottamisessa on niin valtavasti taloudellisia epävarmuustekijöitä, että minä en uskalla moiseen sitoutua. Teiltä jotka kohta äänestätte tästä asiasta eri tavalla kuin minä, pyydän että ette ihan lähivuosina ehdota säästöjen nimissä kyläkoulujen sulkemista."

Asiasta äänestettiin, ja hävisimme äänestyksen luvuin 35-7, yksi tyhjä. Valtuustoryhmämme jätti aiasta eriävän mielipiteen.

 

1 kommentti . Avainsanat: pakolaiset, turvapaikanhakijat, talous

Ryhmäpuheenvuoro talousarviosta 2016 ja taloussuunitelmasta

Tiistai 10.11.2015 klo 14:54 - Terhi

Vuoden takaiseen verraten käsittelemme talousarviota tänä vuonna varsin erilaisissa tunnelmissa. On hyvä, että vuosi sitten tehtyjen isojen ratkaisujen annetaan konkretisoitua ja katsomme nyt rauhassa, kuinka kunnan palvelut saadaan tuotettua. Siinä mielessä tällainen välivuosi isoista ratkaisuista on varmasti paikallaan.

On helppoa liputtaa talousarvion viiden keskeisen painopistealueen puolesta. Ehdottomasti tarvitsemme elinvoiman vahvistamiseksi (1) paitsi nykyiset työpaikat myös uusia työpaikkoja, ja niitä varten yritystoimintaan sopivaa tonttitarjontaa (2). Sen avulla vaikutamme työllisyystilanteeseen (3). Sähköisen asioinnin (4) kehittämisellä voimme parantaa kuntalaisten palveluiden laatua ja saatavuutta sekä saada henkilöstösäästöjä. Näkyvyyttä ja viestintää lisäämällä (5) Vihti tulee saada, jos ei ihan maailman niin ainakin Suomen kartalle.

Erityisen tyytyväisiä olemme lapsiin ja nuoriin kohdistuvista panostuksista. Koulussa vuosiluokkien 1 ja 2 viikkotuntimäärään lisätään yksi oppitunti ja yläkoulussa kaikkien vuosiluokkien viikkotuntimäärä on 30. Varhaiskasvatuksessa on jo aloitettu pienryhmätoiminta vaikeita tunne-elämän haasteita omaaville lapsille, hoidollis-pedagoginen luokkatoiminta on laajentunut yläkouluunkin ja nuorisopalveluihin esitetään vakinaistettaviksi kahta erityisnuorisotyöntekijää. On hyvä, että talousarviossa kerrotaan lasten ja nuorten vaikeiden tunne-elämän häiriöiden lisääntyneen. Tämä auttaa meitä ymmärtämään esimerkiksi kouluohjaajien tarpeen. En nimittäin näe lainkaan tarkoituksenmukaisena, että kaksi opettajaa viettäisi 2 tuntia koulupäivästä rauhoitellen ”kohtauksen” saanutta oppilasta. opettajan tehtävä on mielestäni opettaa.

Lähivuosina Vihdinkin palvelurakenteeseen vaikuttanevat mm. SOTE-uudistus ja kuntien velvoitteiden karsinta. Myös toteutettu kuntaliitosselvitys Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kanssa saattaa luoda uusia yhteistyön muotoja. Yleinen taloustilanne ei juuri näytä paranemisen merkkejä ja maanosaa ravistelevat kriisit tuovat omat epävarmuustekijänsä kustannuksineen myös Vihtiin. Tulevaisuudessa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus.

Näillä ajatuksilla Perussuomalainen valtuustoryhmä pystyy hyväksymään talousarvion ja taloussuunnitelman esityksen mukaisina.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talous