MEILLÄ ON PAINAJAINEN

Sunnuntai 13.1.2019 klo 16:07 - Terhi

Vuodenvaihteen molemmin puolin olemme täällä Suomessa saaneet lukea uutisia järkyttävistä seksuaalirikoksista, joissa epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä ja uhrit suomalaisia lapsia. Epäillyistä useamman tiedetään olevan turvapaikanhakija- tai pakolaisstatuksella – olipa joku jo saanut Suomen kansalaisuudenkin. Epäillyt eivät toki ole ruotsalaisia eivätkä saksalaisia, vaan he ovat kotoisin Afrikasta ja Lähi-Idästä, joista suurin turvapaikanhakijamassa Suomeenkin on suunnannut.

Mikään yhteiskunta ei liene rikokseton ja meilläkin on rikollisia omasta takaa aivan riittävästi. Poliisin resurssit sen sijaan ovat riittämättömät. Siitäkin syystä pidän käsittämättömänä, että Suomeen päästettiin turvapaikkaa hakemaan kymmeniätuhansia lähinnä Afrikasta ja Lähi-Idästä kotoisin olevia nuoria miehiä, jotka jaksoivat hengen hädässä(?) matkustaa läpi koko turvallisen Euroopan. Kun seurasi joukkoraiskaus-, puukotus- ja taharrus gamea -uutisointia Euroopasta, pystyi päättelemään, että samat ongelmat tulevat tännekin. Tulevat vaikka kuinka hokisimme, että ”meidän pitää onnistua kotouttamisessa ja meidän pitää sitä ja meidän pitää tätä”. Laaja tilastokeskuksen ja poliisin tietoihin pohjaava selvitys ulkomaalaisten seksuaalirikollisuudesta (julkaistiin mm. Iltasanomissa 15.12.2018) kertoo, että esim. irakilaisten ja afganistanilaisten osuus seksuaalirikollisuudessa on moninkertainen suomalaiseen verrattuna. Minun on hyvin vaikea uskoa, että millään kotouttamistoimilla nuo tilastot paranisivat.

Syksyllä 2015 saimme tänne Vihtiinkin osuutemme ”siirtolaiskriisistä” vastaanottokeskusten myötä. Olin jo aktiivisesti yrittänyt unohtaa nuo ahdistavat kuukaudet vastaanottokeskuksen välittömässä läheisyydessä, mutta nyt Oulun tapahtumien myötä muistui mieleeni, kuinka omaakin alakouluikäistä tytärtäni miesjoukot mm. pysäyttelivät ja halusivat valokuvata. Sain tuohon aikaan kuntalaisilta paljon viestejä erilaisista ikävistä kohtaamisista turvapaikanhakijoiden kanssa. Toivon sydämestäni, ettei mitään pahempaa kenellekään tehty.

Tätä kirjoittaessani pomppasi sosiaalisen median uutisvirtaan tuore uutinen Helsingin Roihuvuoresta: kolme ulkomaalaistaustaista miestä otettu kiinni epäiltyinä törkeistä lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista. Oulun ensimmäisten tapausten tultua ilmi vuoden 2018 lopulla, KRP:n rikosylikomisario Sari Sarani kertoi kyseessä olevan vasta jäävuoren huippu. Nyt koko karmeus ilmeisesti alkaa vähitellen valjeta.

Kahden tyttären äitinä koen suurta tuskaa yhteiskuntamme tämänhetkisestä turvattomuuden tilasta nimenomaan tyttöjen ja naisten osalta. Kun teini-ikäinen tyttäreni haluaa lähteä kaverinsa kanssa Helsingin keskustaan ostoksille, mielessäni käy jo sekin vaihtoehto, että en päästä. Parhaani mukaan olen poliittisilla valinnoillani ja äänestyspäätöksilläni yrittänyt heidän tulevaisuuttaan turvata, mutta liian moni muu on valinnut ja päättänyt toisin. Suomen poliittisen johdon tehtävä on suojella omaa kansaansa ja meidän vanhempien tehtävä on suojella omia lapsiamme. Suomi on länsimainen demokratia, jossa yhteiskunnan tilaan vaikutetaan vaaleissa äänestämällä. On syytä kuitenkin ymmärtää, että äänestämällä samoin kuin ennen, saadaan samanlaista kuin tähänkin asti. Vain tekemällä toisin voi saada toisenlaisen lopputuloksen. Nyt keväällä on mahdollisuus vaikuttaa sekä eduskuntavaaleissa että Euroopan parlamentin vaaleissa. Ylempänä mainitsemieni järkyttävien uutisten pakottamina lähes kaikki poliittiset tahot lupaavat ”maahanmuuttokriittisesti” maat ja kuut, jotta äänestäjät eivät kaikkoaisi. Älä kuitenkaan sorru halpaan kopioon!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuuttopolitiikka, seksuaalirikokset, turvapaikanhakijat

Valtuustopuhe pakolaisten ottamisesta 7.12.2015

Maanantai 7.12.2015 klo 20:28 - Terhi

Alla valtuuston kokouksessa 7.12.2015 pitämäni puhe liittyen pakolaisten tai oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ottamiseen:

"Kunnan huonon taloustilanteen vuoksi vuoden alussa YT-neuvottelujen seurauksena 6 henkilöä irtisanottiin, useita kymmeniä osa-aikaistettiin ja monia tehtäviä piti esim. eläköitymisten myötä jättää täyttämättä. Näiden toimien seurauksena moni kunnan työntekijä työskentelee tällä hetkellä jaksamisensa rajoilla.

Marraskuun valtuuston kokouksessa nostettiin esille se, ettei sivistyskeskus ole päässyt säästötavoitteeseensa enkä ihmettele sitä, sillä niin haastavaa työskentely kouluissa nykyään on. Valtavien säästöpaineiden kourissa päätettiin kuitenkin kahden Vihdissä sijaitsevan vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijalapsia varten palkata 3 opettajaa kolmeen eri kouluun. Uskoakseni kunta olisi päässyt halvemmalla mikäli opetus olisi viety vastaanottokeskuksiin, etenkin kun kunta maksaa nyt vielä osalle koulukuljetuksetkin. Muistuttaisin tässä vaiheessa, että Hopeaniemen vok toimii toistaiseksi täysin vajaateholla eli siellä on vain 180 tp-hakijaa ja 120 on vielä tulossa. On täysin mahdollista, että uusien tulijoiden joukossa on oppivelvollisuusikäisiä, joille kunta joutuu järjestämään opetuksen ja palkkaamaan taas lisää henkilökuntaa. Niin ja onhan Vihtiin tulossa ensi vuoden alussa kolmaskin vastaanottokeskus ja siihen majoitetaan vain alaikäisiä tp-hakijoita. Hyvässä lykyssä heistä muodostuu yksi uusi opetusryhmä.

Mikäli nyt päätämme ottaa kiintiöpakolaisia tai oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, joutuu kunta palkkaamaan ainakin maahanmuuttokoordinaattorin, asumispalveluohjaajan, terveydenhoitajan ja mahdollisesti monia muitakin riippuen ihan siitä, minkälaisia ihmisiä tänne tulee. Aivan pian olemme siis tilanteessa, että tp-hakijoita ja mahdollisia pakolaisia varten on palkattu enemmän henkilökuntaa kuin alkuvuonna irtisanottiin. Alkaa tuntua siltä kuuluisalta hölmöläisen peiton jatkamiselta.

Sanoisin, kiitos Vihdin seurakunnan, SPR:n ja Yhteiset Lapsemme ry:n, että Vihti kantaa nyt kyllä jo vastuunsa. Maailman hirveyksiä ja julmuuksia emme me täällä valtuustossa pysty päätöksillämme vähentämään. Sen sijaan me voimme päätöksillämme yrittää pitää Vihdin turvallisena kuntana, jossa yhteiskuntarauha säilyy. Tässä pakolaisten ottamisessa on niin valtavasti taloudellisia epävarmuustekijöitä, että minä en uskalla moiseen sitoutua. Teiltä jotka kohta äänestätte tästä asiasta eri tavalla kuin minä, pyydän että ette ihan lähivuosina ehdota säästöjen nimissä kyläkoulujen sulkemista."

Asiasta äänestettiin, ja hävisimme äänestyksen luvuin 35-7, yksi tyhjä. Valtuustoryhmämme jätti aiasta eriävän mielipiteen.

 

1 kommentti . Avainsanat: pakolaiset, turvapaikanhakijat, talous

Turvapaikanhakijat, vastaanottokeskukset ja Vihti

Lauantai 19.9.2015 klo 9:01 - Terhi

Luoteis-Uusimaa-lehti päivitti Facebookiin maanantaina elokuun 24. päivänä seuraavasti: "Hopeaniemeen suunnitteilla pakolaisten vastaanottokeskus. Lue lisää huomisesta Lutarista!" Hopeaniemen kiinteistö sijaitsee oman kotikyläni alueella, joten asia oli tulossa hyvin lähelle. Yritin välittömästi tavoittaa kunnan hallintojohtajaa, jota en kuitenkaan saanut kiinni. Sen sijaan hallintosihteeri vastasi ja myönsi kuulleensa jo edellisviikolla jonkun ottaneen kuntaan yhteyttä asian tiimoilta. Ihmettelin kovasti, ettei kunnanvaltuutetuille ole tiedotettu asiasta lainkaan.  Hän lupasi että talous- ja strategiajohtaja (nyk. kunnanjohtajan viransijainen) ottaa minuun yhteyttä. Ei mennytkään kuin tunnin verran, kun kaikille valtuutetuille tuli sähköposti, jossa kerrottiin, että Hopeaniemeen kaavaillaan turvapaikanhakijoiden väliaikaista 2-3 kk:n mittaista hätämajoituskeskusta. (Hätämajoituskeskushan on varsinaisen vastaanottokeskuksen alaisuudessa toimiva lyhytaikainen hätäratkaisu.) Lisätietoa luvattiin, kunhan sitä olisi olemassa.

Kun päiviä kului eikä lisätietoa tullut, soitin torstaina 27.8. Maahanmuuttovirastoon vastaanottotoiminnasta vastaavalle johtajalle Jorma Kuuluvaiselle ja kyselin asioita suoraan häneltä. Hän tiesi kertoa, että prosessi Vihdin kanssa etenee, mutta enää ei puhuta lyhytaikaisesta hätämajoituksesta vaan pidempiaikaisesta vastaanottotoiminnasta. Viitaten tilastoihin, jotka kertovat, että tp-hakijoista n. 80% on muslimimiehiä, kysyin keitä todennäköisimmin Hopeaniemeen olisi tulossa. Vastaus oli että hyvin todennäköisesti juuri noita miehiä, sillä ylipäätään perheitä tulee Suomeen vain vähän ja ne pyritään sijoittamaan perhekoteihin.

Kun tieto Hopeaniemi-casesta levisi, syntyi FB:iin Vastustamme vastaanottokeskusta -ryhmä, jossa useampikin kuntalainen ehdotti mielenilmaisun järjestämistä seuraavan maanantain kunnanhallituksen kokouksen alle. Kunnanhallituksen oli määrä kertoa Vihdin kunnan kanta vastaanottokeskuksesta Hopeaniemeen. Samaan aikaan Oinasjoella kyläyhdistys keräsi vastustavaan adressiin nimiä ja koulun vanhempainyhdistys toivoi niin ikään, ettei vastaanottokeskusta Hopeaniemeen tulisi, sillä kyläkoulumme on siinä lähellä. FB:n eri vihtiläisryhmissä keskustelu kävi kiivaana ja osin myös erittäin epäasiallisena. Edelleen kuitenkin moni halusi, että mielenilmaus järjestetään. Kun järjestäjää ei ilmaantunut, Ps-valtuutettu Laitinen teki lopulta sen vaadittavan ilmoituksen poliisille ja lupasi kuntalaisille olla tapahtuman yhteyshenkilö. Minulle ja tuntemilleni ihmisille oli alusta alkaen päivänselvää, että tapahtuma pidetään rauhallisena ja asiallisena. Tieto tapahtumasta levisi naapurikuntiinkin ja lopulta osallistujia oli n. 100. Vain yksi kyseenalainen lakana tapahtumassa nähtiin ja siinä luki "Painukaa ...uun". Pitikö meidän painua Ouluun, kouluun vaiko kenties sossuun, jäi epäselväksi. Tässä Iltalehden linkki aiheesta: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015083120276886_uu.shtml

Maanantai-iltana kunnanhallitus sitten antoi lausunnon, joka oli ympäripyöreydessään jonkinasteinen saavutus. Sen siitä juuri ja juuri ymmärsi, että kielteisesti suhtauduttiin keskuksen perustamiseen Hopeaniemeen, mutta sen lisäksi annettiin kaiketi ymmärtää, että johonkin muualle sen voisi perustaa. Eri poliittiset ryhmät antoivat kannattajilleen erilaista viestiä ja siitäkös kuntalaiset olivat ihmeissään.

Joitakin päiviä myöhemmin Vihdin seurakunta kirkkoherran suulla ilmoitti olevansa valmis antamaan Riuttarannan leirikeskuksen vastaanottokeskuskäyttöön. Tätä kirjoittaessa asia on edennyt siihen pisteeseen, että 24.9. Riuttarantaan on tulossa 85 tp-hakijaa. Tässä kohden minulle riitti ja erosin kirkon jäsenyydestä. Toki olin sitä miettinyt jo useamman vuoden eli ratkaisu ei ollut mikään hetken mielijohde.

Olen seuraillut Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä tulevien tulvaa Eurooppaan jo useamman vuoden ja ollut varsin tietoinen, että tulva ei missään tapauksessa tule hiipumaan, vaan päin vastoin kiihtymään. Mitä useampi otetaan sitä useampi yrittää tulla. Asiaan liittyy valtavasti traagisia asioita kuten ihmissalakuljetusta ja väärän tiedon levittämistä siitä, mikä Euroopassa odottaa. Olen tutustunut erilaisiin sosiaalisen median sivuihin, joilla esim. irakilaiset neuvovat toisilleen, mihin maahan kannattaa pyrkiä ja miksi, mitä rajalla tulee valehdella, missä kohti matkaa henkilöpaperit tulee hävittää jne. EU ja Schengen-alue eivät pidä sovituista säännöistä kiinni tässäkään asiassa, vaan useat maat katsovat läpi sormien ihmisvyöryä maidensa läpi. Kenties kuuluisin Suomeen päätynyt "pakolainen" on Fahad Firas, joka vallan pääsi pääministeri Sipilälle tv-lähetyksessä valehtelemaan päin naamaa. Eilen 18.9. Keskisuomalainen uutisoi irakilaisista, jotka lähtivät kirjaimellisesti kävelemään heille järjestetystä majapaikasta, koska halusivat isoon kaupunkiin.  Vastaavia uutisia on kuultu Ruotsin puolelta ja useampikin eli järjestetty turvallinen paikka ei kelpaa. Henkensä hädässä paennut ihminen ei mielestäni toimi noin. Minä en pysty hyväksymään enkä tukemaan tällaista toimintaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: turvapaikanhakija, vastaanottokeskus