Vastuuta itsestä ja ihan ilmaisia asioita

Torstai 4.10.2012 klo 19:19 - Terhi

Tähän aikaan vuodesta Facebook täyttyy säätilapäivittelystä: "Taas sataa!", "En jaksa tätä pimeyttä!", "Kamala kurakeli!" Kovasti käytetään energiaa valittamiseen.

Siksi onkin hienoa, että monissa ajankohtaisissa keskusteluissa on nostettu esiin yksilön vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Ei ole oikein passiivisena odotella yhteiskuntaa apuun, JOS voi itsekin auttaa itseään. Seuraavat esimerkit ovat omasta elämästäni. Olen vuosien varrella tehnyt kaksi suurta muutosta: alan vaihdon ja ruokavaliomuutoksen. Näillä molemmilla on ollut valtavan suuri vaikutus terveyteeni ja hyvinvointiini. Valittamalla ja muita syyttämällä ne eivät olisi miksikään muuttuneet - tai korkeintaan huonommiksi. 

Hyvän kierrättäminen on ihan ilmainen asia ja sen avulla voimme vaikuttaa niin omaan kuin kanssakuntalaistenkin hyvinvointiin. Pieni teko toisen hyväksi on hetken päästä pieni teko itsemme hyväksi.  Seuraa taas esimerkki omasta elämästäni: Joitakin päiviä sitten olin kaupassa, jossa jonot kassoille olivat todella pitkät. Jonoja lähestyi asiakas, joka oli ostamassa vain yhtä tuotetta ja katseli epäuskoisena hyllyjen väleissä kiemurtelevia jonoja. Tarjosin hänelle paikan edelläni silläkin uhalla, että takanani olevat eivät välttämättä riemastuisi, kun heidän jonotusaikansa pitenisi ainakin 20 sekunnilla.. Hetken päästä kun olin jo pakkaamassa omia ostoksiani, takanani jonossa ollut asiakas ystävällisesti hymyn kera ojenteli minulle tavaroitani, joihin en meinannut ylettyä. Tuli vahva tunne siitä, että kun itse otin toisen huomioon, tulin myös itse huomioiduksi. 

Pienillä teoilla - ihan ilmaisilla asioilla - voimme tehdä paljon hyvää ja haluankin haastaa jokaisen tänne eksyneen lukijan hellittämään edes kerran omasta edustaan lähimmäisen hyväksi.

PS. Sateisena päivänä voi muuten vetää kumisaappaat jalkaan, pukeutua lämpimästi, suunnata metsään ja kerätä sieniä. Ihan ilmaista ruokaa. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vastuu, lähimmäinen