Puheenvuoroni talousarviosta ja veroasioista

Keskiviikko 11.11.2020 klo 11:28 - Terhi

Maanantaina 9.11. käytin valtuustossa seuraavan henkilökohtaisen puheenvuoron:

 

Ympäri Suomen kunnat ovat tänä syksynä hirmuisten haasteiden edessä etsiessään talouden tasapainotuskeinoja. Jonkin verran tietysti lohduttaa se, ettemme ole tässä suossa yksin, mutta kun normaalistikin tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa, niin nyt koronan kourissa se on aika mahdotonta.

Jokainen meistä ymmärtää tilanteen vakavuuden ja että nyt on karsittava sieltä ja täältä ja tehtävä jopa palvelutasoon heikennyksiä, jotta pysymme pinnalla. Sanoisin, että on palattava perusarkeen – hoitamaan perustehtäviä eikä ylimääräiseen ole varaa. Esimerkiksi maahanmuuttohenkilöstöstä on voitava nipistää, jos kerran nipistetään opetuksestakin.

En kuitenkaan ole valmis lakkauttamaan kyliltä niiden viimeisiä palveluja, sillä kun ne kerran lakkautetaan, eivät ne yleensä takaisin tule. Tässä kohdin täytyy todeta, että kun luin mm. Vihtijärven koulun lakkautusesityksen yhteydessä laadittua lapsivaikutusten arviointia, niin tuli sellainen tunne, että olen lukenut sen saman arvioinnin ennenkin. Kaivoin esiin Oinasjoen koulun lakkautuksen yhteydessä tehdyn arvioinnin ja kas, nehän ovat lähes identtisiä. Kiitän viranhaltijoita siitä, että nykyään nämä arvioinnit sentään tehdään melko varhaisessa vaiheessa, mutta kritisoin kyllä sitä, että edelleen ne näköjään tehdään vain, koska on pakko tehdä. Lukiessani vertailua, joka Vihtijärven ja Haimoon koulujen välillä oli tehty, tulin kyllä suorastaan surulliseksi, kun Vihtijärven kohdalle oli varsin negatiiviseen sävyyn kirjattu, että vähäisen lapsimäärän vuoksi oppilaiden on vaikea löytää samanhenkistä kaveria ja osa oppilaista kokee jäävänsä yksin, kun ei ole samanikäistä ja samaa sukupuolta olevaa kaveria. Surulliseksi tulin, koska minulle vakuutettiin, etteivät Vihtijärven oppilaat ole tuollaisia ongelmia nostaneet esiin.  Miksi tuollainen kirjaus sitten on tehty, on mielestäni ihan pohtimisen arvoinen kysymys… Lapsivaikutusten arvioinnissa vertailtiin myös esim. koulujen kerhotarjontaa. Sen osalta on hyvä muistaa ja sen pitäisi mielestäni olla näissä vaikutusarvioinneissa kirjattuna, että kuljetusoppilaat eivät oikein pysty koulupäivän ulkopuolisiin kerhoihin osallistumaan, koska koulutaksihan ei odota. Eli vaikka siellä vastaanottavaksi ajatellussa koulussa olisi mitä tarjolla, niin se ei kuljetusoppilaita juurikaan lämmitä… Ja kun nyt kuljetuksista tuli puhe, niin olisihan sinne vaikutusarviointiin voinut laittaa maininnan myös niiden teiden kunnosta, joita pitkin Vihtijärven lapset Haimooseen olisivat tulleet kulkemaan. Olisimme sitten jokainen tykönämme voineet miettiä, onko lapsen etu kulkea kouluun omin jaloin vai päätyä kuoppaiseen kyytiin..

Verotusasiat käsiteltiinkin tuossa jo aiemmin ja muutama sana vielä niistä: Koska olemme jo saaneet polttoaineveron korotuksen, saamassa sellaisen kenties tulevaisuudessakin, saamassa kenties tietullit tai ruuhkamaksut tai millä nimellä niitä kulloinkin kutsutaan ja koska monen vihtiläisen työmatka on pitkä ja kallis jo nyt, en haluaisi olla tekemässä vihtiläisten työssäkäynnistä yhtään kannattamattomampaa. Kun emme nyt nosta veroprosentteja, olemme Kuuma-kuntien kevyimpiä kiinteistöverottajia ja sitä kannattaa mielestäni kaikissa kanavissa mainostaa – etenkin kun tällä hetkellä tuntuu olevan mielenkiintoa muuttaa kaupungeista hiukan väljemmille vesille, varmasti myös tänne Vihtiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuusto, koulut, talous, verot

Ryhmäpuheenvuoro veroprosenttiasioista 13.11.2017

Maanantai 13.11.2017 klo 21:36 - Terhi

Tänään 13.11. pidin valtuuston kokouksessa seuraavan ryhmäpuheenvuoron koskien tulovero- ja kiinteistöveroprosentteja vuodelle 2018:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut kuulijat

Perussuomalaisten valtuustoryhmä kannattaa molempien veroasiakohtien hyväksymistä kunnanhallituksen esittämässä muodossa.

Tuloveroprosenttimme 20,5 on toki pääkaupunkiseutuun verraten korkea, mutta kuten kunnanjohtajamme infotilaisuudessa muistutti, olemme saranakohdassa kun verrataan pääkaupunkiseudun ympäryskuntiin, joissa siis on useita kireämpiäkin verottajia. Kannattaa toki muistaa, että suurin osa kuntalaisista ei maksa lähellekään tuota 20,5 prosenttia, vaan vähennysten jälkeen efektiivinen veroaste on 15:den luokkaa.

Asumisen kustannukset tässä maassa ovat korkeat ja siksi on erittäin mukavaa, että voimme niitä vihtiläisten osalta hieman helpottaa. Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentin lasku lisää ostovoimaa ja tuo helpotusta kaikille asujille, mutta aivan erityisen ilahtuneita olemme siitä, että maksutaakka helpottuu niillä rintamamiestalojen vanhuksilla, joilta olemme tässä vuosien varrella saaneet paljon surullista palautetta siitä, että korkea kiinteistövero ajaa heidät rakkaista kodeistaan.

Veroprosentin lasku ei liene niitä yleisimpiä uutisia ja tällä päätöksellä voimme nyt luoda myönteistä Vihti-kuvaa. Tässä meitä toivottavasti paikallismedia ansiokkaasti auttaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: verot, valtuusto